Am tot auzit in ultimii 2 ani si sunt tot mai multe voci ca alimentele BIO, organice, nu sunt altceva decat o strategie de marketing, care are drept scop sa platim pentru aceleasi produse un pret mai mare. Ei bine, nimic nu este mai gresit.
Ce inseamna in primul rand BIO, organic si de ce aceste produse sunt mai scumpe?
In general, organic inseamna ca alimentele au fost cultivate sau sunt produse fara utilizarea de pesticide sintetice sau ingrasaminte, fara ingrediente modificate genetic, fara aditivi alimentari chimici sau substante artificiale de maturare a alimentelor si fara iradiere.
Carnea etichetata ca organica trebuie sa provina de la animale crescute fara hormoni sau antibiotice.
Pentru cea mai mare parte a istoriei umane, agricultura a fost in mod implicit, ceea ce numim astazi organic, BIO. Pesticidele chimice au intrat in uz regulat abia acum aproximativ 60 de ani, permitand cresterea agriculturii si o productie mai mare.
Pe masura ce oamenii au constientizat efectele nocive ale pesticidelor asupra mediului si asupra sanatatii omului anumite pesticide au fost interzise in anii 1960 si 1970. Consumatorii si sustinatorii sanatatii publice au inceput sa solicite revenirea la productia de alimente naturale si organice.
Beneficiile alimentelor ecologice si ale agriculturii ecologice.
Deoarece agricultura ecologica se face fara utilizarea de pesticide si substante chimice, rezidurile toxice nu otravesc pamantul, apa si aerul. Agricultura ecologica inseamna o utilizare durabila a terenurilor si a resurselor. Rotatia culturilor promoveaza solul fertil si sanatos.
Solul sanatos este o componenta cheie a agriculturii ecologice si sa nu uitam agricultura ecologica urmareste protejarea si promovarea biodiversitatii.
Trecerea la o dieta organica poate avea avantaje imediate si foarte benefice. Fetusii si copiii mici, precum si persoanele in varsta, persoanele cu boli degenerative, sunt deosebit de vulnerabile la efectele daunatoare ale expunerii la pesticide. In cazul, in care consuma produse BIO aceste persoane au un risc mai scazut in a dezvolta probleme de sanatate.
Merele organice, capsunile, strugurii, morcovii, rosiile, laptele si cerealele s-au dovedit a avea niveluri mai ridicate de vitamina C, antioxidanti si acizi fenolici in comparatie cu alimentele conventionale. In medie, produsele organice au niveluri de nutrienti cu 12% mai mari decât fructele si legumele conventionale, ceea ce duce la protejarea organismului si la o crestere a energiei.
Produsele organice, BIO sunt mai gustoase decat celelalte produse, oferind consumatorilor gust si aroma autentica a produsului.
Produsele BIO, organice sunt mai scumpe decat produsele conventionale cu 20%- 40% in functie de produs. De ce? In primul rand pentru ca produsele BIO, organice sunt produse de o calitate superioara. Producerea, cultivarea produselor BIO este mult mai scumpa decat in cazul celor traditionale. Productivitatea unui produs organic, BIO este mult mai mica fata de celelalte produse.