Se spune ca consumul de produse ecologice este “un trend” in crestere. Ceea ce este un lucru foarte bun. Multi dintre noi am devenit constienti de beneficiille pe care aceste produse le au pentru sanatate, pentru starea noastra de bine si din acest motiv am inceput sa le cautam in magazine.
De multe ori am auzit ca Bio si organic sunt diferite. Care este adevarul?
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, produsele organice, bio sau ecologice sunt acele alimente, cosmetice sau produse de menaj care au fost fabricate prin procedee traditionale si eco-friendly, fara a utiliza agenti chimici si fara a fi modificate genetic.
Produsele organice sunt, de fapt, mult mai naturale fata de alte categorii de produse (supuse unui proces complex de prelucrare) fiind certificate de un organism autorizat care atesta daca modalitatea de productie respecta standardele legale in vigoare, respectiv: interzicerea utilizarii ogranismelor modificate genetic, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor si a hormonilor de crestere. De asemenea, solul pe care urmeaza sa se realizeze plantarea trebuie sa fie ferit de orice tip de substante chimice inca dinainte de inceperea procesului de cultivare a plantelor.
Concret, produsele etichetate ca fiind “bio”, “organice” sau “ecologice” prezinta aceleasi caracteristici de productie. Diferentele dintre acesti termeni apar la nivel de perceptie a fiecaruia dintre noi, consumatorii. Aceasta confuzie vine mai mult din cauza utilizarii lor diferite in functie de regiunea geografica.